top of page

Vast in de lift


Afgelopen zondag belde ik om 09.00 u aan zoals afgesproken. De deur ging open en een vriendelijk gezicht heet mij welkom. Binnen is het een lekkere drukte van mensen. Twee lieve dochters, schoonkinderen en mevrouw lag op haar bed voor het raam. Ze is zeer goed aanspreekbaar, grote ogen en een vriendelijke uitstraling eveneens. Koffie? Ja lekker zei ik. Terwijl dat gemaakt wordt komen er nog eens twee kleinkinderen heerlijk "vrij" in ondergoed en ontbloot bovenlijf beneden... Ik kijk naar mevrouw en zij zegt: "de afgelopen week iedereen om me heen, ze slapen hier ook allemaal. Zo leuk! Ik glim en denk wat een positieve vrouw, wat een warmte hier om haar heen.

Maandagmiddag word ik gebeld. Mevrouw is overleden. De week volgt en we praten veel met elkaar, samen met de (schoon)kinderen bereiden we een mooi en eigen afscheid voor. De kleinkinderen schrijven vooral veel op oma haar kist. Er is veel emotie voel ik. Daar is gelukkig ruimte voor en ook bij dit gezin mag de lach en ontlading niet ontbreken. Er worden vele anekdotes benoemd over moeder/oma ... altijd in voor een geintje was ze.

Op de dag van het afscheid verzamelen we bij het uitvaartcentrum waar de familie wil helpen hun moeder/oma naar de auto te begeleiden. We stappen de lift in en drukken op de knop naar beneden. Zo geschiedde... Maar toen; lift stil, geen beweging meer in te krijgen! En dat op deze dag. De kleinzoon stelt een groepsselfie voor want dit is "gaaf" toch. De spanning word er door gebroken, een lach naast de traan. Na bijna 30 min in de lift met een deel van de familie en hun moeder/oma wordt de lift uiteindelijk opengebroken door de uitgerukte brandweer met 6 man sterk. Een bijzondere ervaring. We vertrekken richting het crematorium en doen in alle rust zoals we het verder met elkaar hebben besproken. Geen haast zeg ik. Deze dag kun je maar een keer doen. Het wordt uiteindelijk een prachtig eigen afscheid. Als we het later nog hebben over het liftincident zegt de familie: "moeder/oma had hier zeker erg om moeten lachen .... "

(uiteraard in overleg en met toestemming van de familie deze blog met foto's)

Recente blogs
Archief
bottom of page