top of page

Warmte, wit, kaarslicht en liefdevol...


Reebruine ogen kijken mij aan bij binnenkomst: “Ja, zij is het, die moet ik hebben, die 'kop' heb ik gezien in de krant”. Goedemorgen zeg ik vriendelijk, een beetje lachend om wat ze zegt, en geef mevrouw een warme hand. Een prachtig verzorgde mooie vrouw op leeftijd zit op een bed. We drinken samen koffie met haar dochter en kleindochter. Ik tast af waarom ik gevraagd ben te komen en wat er wel/niet besproken moet gaan worden. Vrij snel is duidelijk….alles wordt besproken, in detail. Een puur, mooi, verdrietig, vermoeiend voor haar en toch zeker ook een echt warm gesprek volgt. Ze vertelt over haar gedachten en keuzes. Ook geeft ze aan hoe ze houdt van kerst, van een versierd huis, van kaarslicht, van sfeer, van warmte, van wit, van oud/nieuw en vooral vertelt ze liefdevol over hoeveel ze houdt van haar dochter en kleinkinderen.

Op hun 1ste kerstdag , met kerstboom en al, breng ik een proefdruk van haar kaart. Uiteraard begeleid ik het “zien” ervan …. maar dan … twee glimmende en stralende ogen: “Wat mooi”!

Blij word ik van haar reactie, een schot in de roos. Ik vertrek weer en wens haar een heerlijk kerstdiner met haar geliefden en een fijne jaarwisseling. Kort daarna word ik gebeld. De datum staat.

Na haar overlijden voeren we uit wat we hebben besproken met natuurlijk wel per dag 'voelen' of dat nog steeds klopt. Ze blijft heerlijk thuis in haar geliefde woning. Kijkend naar de verlichte tuin. Een opgeruimd huis vol met kaarslicht, witte bloemen, foto’s van haar geliefden om haar heen, haar foto waar ze zo mooi op staat, muziek op de achtergrond en het belangrijkste haar dochter en kleinkinderen om haar heen. Op een donderdagavond hebben we een avondplechtigheid. De wens van haar over warmte, wit, kaarslicht en liefdevol zetten we ook hierbij door. Het licht van de aula van het crematorium gaat uit tijdens de dienst. Buiten fakkels en vuurkorven die branden, binnen enkel kaarslicht, overal witte bloemen, haar foto die pronkt en prachtige muziek die klinkt.

Lieve mevrouw, ik hoop dat “die kop” samen met u, uw lieve dochter en geweldige kleinkinderen u dat afscheid heeft gegeven dat u zo graag wilde…eigenlijk weet ik het zeker. Dag lieve mevrouw, rust zacht, dank voor uw vertrouwen in mij.

Recente blogs
Archief
bottom of page