Kou


Alles tot in de puntjes voorbereid. Mooie en intieme afscheidsdagen heeft de familie met elkaar doorlopen, alles liep zoals gewenst in beleving en gevoel voor hen. Alles stap voor stap. Dan de afscheidsdag…mooi en warm zou hij worden. Dat het die dag buiten regent, waait en koud is maakt ons niet uit. We gaan naar een geweldige locatie, daar is het warm en houden we een prachtig samenzijn.

En dan, bij binnenkomst merk ik de kou op. Staat de kachel niet aan? Omdat ik op dat moment de overledene indraag, gevolgd door de familie en ruim 200 mensen kan ik niet even overleggen met de medewerkers daar. We beginnen de dienst en ik probeer mijn collega’s met handgebaar te seinen dat die kachel hoger moet…de kou is niet prettig, ramen beslaan en ontnemen mede daardoor het uitzicht op de zee.

Het samenzijn is echt mooi met een warme setting door bloemen, kaarsen, een kist beplakt met foto's en hand bewerkt door de dochter, prachtige beelden geprojecteerd op een groot scherm, persoonlijk uitgesproken woorden door dochter, partner, familie en close friends/collega’s en stoere, rake muziek. Echt het is een prachtig samenzijn…en toch…de kou leidt af. Ik zie het in de zaal aan de gezichten en ik snap het goed…ik ervaar het zelf ook.

Na de uitvaart krijg ik van de familie terug dat het prachtig was maar die kou…dat ze hadden gehoopt dat alles perfect was...en dat was het niet…door de kou…en ik snap goed dat ze dat zeggen want ook ik was door en door koud en heb het zelf precies zo ervaren.

Die nacht slaap ik slecht. Hoewel het overmacht is, wij als team ons werk goed hebben gedaan en dat ook beaamt krijgen door de familie en genodigden, baal ik zo enorm voor hen. Natuurlijk neem ik verantwoordelijkheid en laat het hier niet bij zitten. Een gesprek met de locatie en verantwoordelijke volgt spoedig. Want hoe heeft dit kunnen gebeuren? Wat hebben ze gedaan om dit vooraf op te lossen of waarom hebben ze mij niet vooraf geïnformeerd zodat ik op de hoogte was en daarop kon anticiperen? Het enige dat ik nu kan doen voor de familie is zorgen dat we antwoorden krijgen en een compensatie ontvangen. En reken er maar op…dat gaat gebeuren!

Recente blogs
Archief