top of page

Levenslust!


Bij de geboorte van onze tweeling droomde ik over momenten die ik met hen zou gaan beleven. Ook over ooit met hen een mooie reis maken. Deze zomer was het zover. Met zijn drieën naar Cuba. Wat een geweldige ervaring!

Tijdens die reis hadden we meerdere reisdagen. Dagen dat je enkel voor je uit hoeft te staren en de mooie landschappen aan je voorbij trekken. Ossenkarren, oude gebouwen, cowboys op te magere paarden, bananen- en cacaoplantages, de ene na de andere old timer en de prachtige blauwe zee. Momenten waarbij de gedachten afdwalen en er tijd is voor reflectie en gevoel. Véél gevoel! Van intens geluk over het ervaren van de sterke band tussen mijn zoons en mezelf, over het zien van twee prachtige kinderen op weg naar zelfstandigheid, over de band met hun vader en het samen hebben van dit prachtige gezin. Levenslust, vanuit dit perspectief makkelijk te bereiken, ervaren en te genieten.

Zittend in diezelfde bus, rijdend over de vele niet geprepareerde wegen op Cuba, dwalen mijn gedachten ook af naar de afgelopen jaren waarin het leven soms anders was voor de vele gezinnen die ik heb mogen begeleiden. En ook voor mezelf. Jaren waarin ik in vele situaties van intens verdriet heb gestaan als het gaat om mijn rol als begeleider bij leven en afscheid. Zowel privé als vanuit mijn professie bleef ik altijd werken vanuit de bewuste keuze te leven in de plus. De mensen, en mijzelf, uitdagen te blijven bewegen en te blijven ‘leven’, ook ten tijden van verlies.

Het is mooi te ervaren hoe het families vergaat zo na het verstrijken van de tijd. Met regelmaat loop ik ze tegen het lijf, ontvang ik kaarten van vakantieadressen, ontvang ik appjes met de melding dat men ‘verliefd’ is Hoe eng maar ook hoe fijn dat is. Er viel een geboortekaartje in de bus met persoonlijke noot over hoe ‘fijn’ ze terugkijken op het afscheid vorig jaar van hun kindje. Hoe trots ze nu kunnen en durven zijn. Facebookberichten als: De vrouw van het leven! Jij gaf ons de kracht verder te kunnen.

Als ik dat ontvang weet ik dat er levenslust voor ieder mens in het vooruitzicht ligt.

Hoe moeilijk de periode ook is waarin je je bevindt.

(Meer weten over levenslust en wil je je laten inspireren? Zondag 9 september vindt de 2de Editie van Levenslust plaats. Een ochtend op inhoud met dé geweldige Vlaming Manu Keirse. Zie ik je daar? Tickets te bestellen via deze liink )

Recente blogs
Archief
bottom of page