top of page

Feestmaand?!


De winkelstraten zijn versierd door kerstklokken en sterren die licht geven. Aangeklede tuinen, soms zelfs met hele arrensleeën voorgegaan door een verlichte Rudolf. Kerstbomen, stapels hoog, liggen langs de kant van de weg. Ze wachten op een eervolle plek in de woonkamer. Tuincentra omgebouwd tot heuse kerstshows. Tijdschriften met de heerlijkste recepten, ondersteund door kleurrijke en pakkende foto’s, trekken de aandacht. Winkels aangekleed met sint- en kerstversiering tegelijk. Sinterklaas moet nog gevierd en evengoed klinkt al uit de radio: Driving home for Christmas, van Chris Rea. Daarbij grote kans dat vervolgens het nummer: All I want for Christmas is you, van Mariah Carey, klinkt. Zet de televisie aan en Home Alone komt voorbij en tijdens het reclameblok aanschouw je de happy families, proostend bij de open haard, lachend en gelukkig. De mooi gestylde kersttafel erachter zichtbaar. Het is duidelijk weer december, de feestmaand.

En toch, ook is er altijd die andere kant. De kant van gemis. Juist in deze maand van verbinding is het voelbaar dat het leven ook verlies kent. Het zijn die weken waarin je extra geconfronteerd wordt met dat verlies. Die lege plek, die lege stoel. Die arm niet meer om jou heen. Niet meer samen ergens heen. Geen plannen maken hoe de maand vorm te geven. Alleen naar huis gaan na die fijne avond. Het gemis juist het genot op dát moment niet meer te kunnen delen. Het alleen wakker worden. Het onbegrip soms van de omgeving; het is toch al zo lang geleden? Lastige, confronterende momenten zijn dat. Of dat gemis nu komt door een overlijden lang of kort geleden. Door het verlies van contact met iemand waar je veel van gehouden hebt. Door een opgebroken huwelijk, verhuizing van geliefden naar het buitenland. Het maakt geen verschil. Verlies, het gevoel van moeten missen, die veranderende werkelijkheid is het meest tastbare in deze maand.

December, ik heb er een haat-liefde verhouding mee. De warmte, de gezelligheid, de mensen om mij heen en de sfeer maken dat ik er dol op ben. Het liefst heb ik de allergrootste kerstboom in mijn huis. Vind ik het heerlijk, iedereen van wie ik houd, tegelijk om mij heen te hebben. De geur van de kerstboom, de sfeer waar hij voor staat, de kaarsjes aan. Ik houd er zó van. En toch, ook bij mij gemis, op vele vlakken. Tastbaar en voelbaar. Het mag er zijn, het is er. Het is waaruit het leven bestaat. Het is de levenslust er iets van te willen maken die mij drijft. Daarom durf ik voluit te lachen en te genieten van een mooi moment en van de mensen in mijn leven. Gemis en genot, hand in hand, de feestmaand door.

Iedereen wens ik een ‘feestmaand’ toe, omringd door warmte en liefde.

Een maand waarin ook jij jezelf toestaat gemis en genot ‘hand in hand’ te laten gaan.

Recente blogs
Archief
bottom of page