top of page

Niet hoe je heet of wat je roept, maar wat je echt brengt is van belang!


Vanuit het hele land krijg ik vragen als:

Mag ik me ook rouwdoula noemen?

Vind je het goed dat ik mezelf de Friese, Twentse, Limburgse, Rotterdamse of welke regio dan ook ‘rouwdoula’ noem? Sommigen delen mij mede dat ze zich zo al genoemd hebben en hun website er vast op aangepast is. Ook heb ik al enkele grappige varianten van de doula voorbij zien komen. Wat mij betreft allemaal prima, want wie ben ik om iets toe te eigenen. Het gaat immers niet om mij, wel om het krijgen van de juiste zorg daar waar nodig. En dat kan ik natuurlijk niet alleen. Dus hoe meer mensen echt de verbreding in gaan met hun dienstverlening rondom verlies en rouw, des te beter. Als ik daar de inspiratie voor mag zijn: graag.

Het jezelf alleen een andere naam geven zal echter niet van toegevoegde waarde zijn. Dus welke stappen zet je echt om die verbreding ook daadwerkelijk in te gaan?

Een ander veel gestelde vraag is: wat spreekt het me aan, ik raak erdoor geïnspireerd. Hoe wordt je rouwdoula?

Ook daarop kan ik niet iedereen hetzelfde antwoord geven. Want wat jouw startpunt is maakt alle verschil wat de volgende groei en/of verbredende stap zal zijn.

Het is onmogelijk al die e-mailtjes persoonlijk te beantwoorden. Wel is het fijn te zien en lezen dat er zoveel mensen geïnspireerd raken en het ook in meerdere branches iets in beweging brengt.

Door deze vragen, via alle mogelijke kanalen aan mij gesteld, voel ik ook verantwoordelijkheid een antwoord te geven. Reden dus voor deze (algemene) reactie.

Bij het schrijven van mijn boek ontstond de term Rouwdoula. Eigenlijk is deze met een knipoog ontstaan omdat mensen geen idee hadden wat ik allemaal nog meer deed dan enkel uitvaartbegeleiding. Om het makkelijk te maken bedacht ik één overkoepelende term voor alle door mij uitgevoerde functies en zo ontstond de pakkende titel voor mijn boek.

Na de lancering van mijn boek in juli dit jaar, is deze term, mede door de media, een eigen leven gaan leiden. Het maakte veel los op meerdere vlakken en bij een groot publiek. Daardoor krijg ik steeds vaker een podium om echt te vertellen wat ik doe en waarom ik het zo belangrijk vind dat er meer bekendheid en invulling wordt gegeven aan de breedste vorm van zorg rondom verlies en rouw.

De verzamelnaam ‘rouwdoula’ is dus een overkoepelende naam voor vele functietitels bij elkaar oa: systeemwerker, (gezins)coach, mediator, end-of-life/levenseindedoula, uitvaartbegeleider, rouwbegeleider, inspirator levenslust. Allemaal zijn ze er onderdeel van.

Het antwoord of jij je ook een rouwdoula mag noemen?.. tja: nogmaals ‘What’s in a name’? Wat je daadwerkelijk brengt is veel belangrijker!

Dan het antwoord op de vraag: ‘hoe word je nou Een rouwdoula?

Welke stappen kan/moet ik zetten om toe te groeien naar een rouwdoula’?

Daarop kan ik zeggen: Ik overweeg het organiseren van een inspiratiedag voor iedereen die het werken als ‘rouwdoula’ aantrekt en die met deze vragen loopt.

Een dag waarop ik specialisten op de afzonderlijke functies aan het woord laat en die ieder een training/cursus oid hebben om je te kunnen scholen in dat specifieke onderdeel van jouw volgende stap. Denk aan een coach, vrijwilliger in een hospice, end-of-life-doula/stervensbegeleider, uitvaartbegeleider, rouwbegeleider, etc. De weg om een echte ‘rouwdoula’ te worden in de breedste zin van het woord, is een weg die voor iedereen anders is. Wellicht dat deze inspiratiedag een kompas voor je kan zijn. Natuurlijk zal ik hem begeleiden, zelf spreken en ook mijn verhaal doen.

Dus: een inspiratiedag ga ik overwegen voor begin volgend jaar?... Interesse?

Meld je vast aan via www.rouwdoula.nl op de ‘nieuwsbrief’ en blijf automatisch op de hoogte.

Warme groet,

Patty Duijn

Lees hier het interview op RTLNieuws over mijn werk : http://bit.ly/2Dg0goM

Het boek Rouwdoula is te bestellen via bol.com of de site van https://www.uitgeverijwater.nl/boek/rouwdoula/

Recente blogs